lørdag den 21. august 2010

Xian - Den store Moské, Basaren og den store vildgås´ pagode.


I hjertet af Xian, i et af byens ældste og mest interessante kvartere, ligger en af de største og ældste moskéer i Kina. Områden er beboet af muslimer i et basar lignede område, der syder af liv. Lige så tæt og livligt der er i gaderne, lige så tyst og svalt er der på den anden side af muren, på Moskéens område.  Den blev bygget i 742 under Tangdynastiet, da der dengang var mange muslimske handelsrejsende. Og efterhånden som de slog sig ned her, blev de en velintegreret del af samfundet, vel var de muslimer, men de var også handelsfolk, og at de blev så velintererede mener man skyldtes at begge parter var afhængige af hinanden og et positivt samliv. Og selvom det er en moské, er den da også bygget i meget kinesisk stil , med smukke svungne tagskæg pavillioner og den vanlige opdeling med fire gårdspladser.







Her ses bedehallen, hvor kun musliner har adgang. Moskéen bruges den dag i dag.

Minareten


Så fredfyldt og rart der var, som at træde ind i en oase, efter storbyens støv og pulserende liv.
Det samme kan man sige om Den store vildgås Pagode.
Et muromkranset tempelkompleks, der under vores gode ven Tangs dynasti, var beboet af 300 buddhistiske munke og er et af de ganske få monumenter der har stået siden Tang dynastiet. Historien er som følger : Ved Den lille vildgås pagode, plejede munkene at spise kød. men en dag var der ikke mere kød og det gjorde munkene i dårligt humør. De fik øje på en flok vildgæs og en af munkene råbte for sjov "halløj, vi har ikke kød at spise, og det burde Buddha vide" I det samme brækkede førergåsen sine vinger og faldt død til jorden.  Munkene ¨blev forfærdede og sagde"Det er Buddha" De byggede en pagode hvor gåsen var faldet ned, og siden spiste munkene aldrig kød.
Pagoden er åben for turister og man kan komme helt til tops, hvad vi selvfølgelig også skulle...og vi skulle jo nødig komme op efter alle pensionisterne, så vi nåede toppen,7 etager, med tungen ude af halsen og sveden dryppende.....Men det var det værd, dejlig frisk luft og en fantastisk udsigt















Og så lige et par stemningsbilleder fra det muslimske kvarter.



Ingen kommentarer: